Warning: Use of undefined constant HTTP_USER_AGENT - assumed 'HTTP_USER_AGENT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/woningkopenitalie.nl/public_html/wp-content/themes/wpresidence/header.php on line 1
Aanvragen Code Fiscale in Italië | Een Woning Kopen in Italië
Woning toevoegen
Uw zoekresultaten

Codice Fiscale

Geplaatst door Jos Deuling on 31 mei 2017
| 0

grafische voorstelling huisjes

Als je in Italië iets voor elkaar wilt krijgen bij de overheid, dan kun je niet zonder een Code Fiscale, een ‘belasting code’. In Nederland is de Code Fiscale het Burgerservicenummer en in Belgie het Rijksregisternummer. De Code Fiscale wordt uitgegeven door het Agenzia delle entrate (het Italiaanse belastingkantoor). Italiaanse makelaars laten nog wel eens doorschemeren dat het aanvragen van een Code Fiscale een lastige procedure is, maar als je met je paspoort en een kopie van je paspoort het belastingkantoor binnenloopt dan heb je meestal binnen een half uur je code.

Eenmaal uitgegeven, is de Code Fiscaal levenslang geldig. De code bestaat uit een unieke combinatie van 16 letters en cijfers: drie letters van je achternaam, drie letters van je voornaam, geboortejaar, een letter, geboortedag, een letter, 3-cijferig nummer waar je geboren bent en tot slot opnieuw een letter. Willibrord Pietersen, geboren op 12 oktober 1971, kan bijvoorbeeld de volgende codice fiscale krijgen : PTS WLB 71 M 12 X 132 Z.

Als buitenlander heb je de Code Fiscale nodig bij het openen van een bankrekening. De bank wil bij de aanvraag van het bankrekeningnummer het originele document met je Code Fiscale zien. Bij het kopen van een woning in Italië wordt in alle documenten van het koopproces de Code Fiscale opgenomen.

Het belastingkantoor is op werkdagen geopend van 9 tot 12.30. En soms ook nog ‘s middags. Om de Code Fiscale aan te vragen moet je vragen naar dit formulier : modello per attribuzione della codice fiscale. Het invullen van dit formulier is niet al te lastig : achternaam, voornaam, geboorteplaats (zet ‘EE’ voor provincie als je buiten Italië geboren bent), geboortedatum en geslacht.

Je woonplaats moet een adres in Italie zijn, b.v. het adres van je makelaar.

Het thuisadres is het woonadres in het buitenland – eerst het land invullen, dan de stad en vervolgens de straat. Dat is alles. Zet vervolgens een handtekening onderaan bij Firma del richiedente (Handtekening van de aanvrager).

Je moet de aanvraag via het originele formulier indienen. Een fotokopie of fax wordt niet geaccepteerd.

Maak van het originele document direct een groot aantal kopieën en bewaar het origineel goed. Als je het formulier kwijtraakt, moet je opnieuw naar het belastingkantoor. Je kunt dan een uittreksel van je Code Fiscale aanvragen. Zet op het aanvraagformulier dan een kruisje bij ‘duplicato’.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden